FörTjust i Tiden – Vendeltid i Gamleby

Vid Gunnerstad utanför Gamleby grävde år 1957 arkeologer ut en gravhög från 600-talet. Man brukar tala om om vendeltiden en period som sträcker sig från tiden runt 550 till 800 e Kr. Gravhögen innehöll en mängd sönderbrända föremål och knappt 40 kg brända ben. Trots att elden gått hårt åt gravgodset är det inget tvivel om att den gravlagde tillhörde en hövding. Nu vet vi att för 1400 år sedan var Gunnerstad en nekropol för en ledande släkt. Tanken med denna webbplats är att utforska det förgångna. På denna lilla historiska resa ska vi se vad som finns av fynd och fornlämningar i trakterna runt Tjustbygden! Tillsammans ska vi försöka få en bättre bild av hur man använde landskapet och varför just Gunnerstad blev ett centrum för en bygd vid det innersta av Gamlebyviken.

Vilka är vi?
Vi som jobbar med FörTjust i Tiden – Vendeltid i Gamleby är Lars Lundqvist (lars.lundqvist@raa.se) och Veronica Palm (veronica.p@vasterviksmuseum.se). Vi är båda arkeologer och jobbar på RAÄ UV och Västerviks Museum. Dessa båda institutioner står tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar län bakom projektet. Statens Historiska Museum i Stockholm hjälper till med information om fynd.

En förstudie

Under 2007 – 50 år efter utgrävningen – genomför vi en förstudie som tar sikte på tre mer övergripande områden:

  • Hur ser förutsättningarna ut för att få fram ny arkeologisk kunskap för att sätta in Gunnerstadshögaran i ett bygdesammanhang?
  • Finns arkeologiskt intressant information kvar från det gravfält som funnits runt omkring gravhögarna?
  • På vilket sätt kan kunskapen och kunskapsprocessen kring högarna kunna utnyttjas pedagogiskt och i förmedling?
  • I det senare fallet är ambitionen att lyfta fram de webbaserade arkiven (ex på RAÄ och SHM) och finna nya vägar för att fler upptäcker och använder dessa databaser som redskap för att utforska landskapets historia.

    Kan du hjälpa till?

    Ja! Vi hoppas att du kan hjälpa tilll att utveckla projektet genom att bidra med kunskap om Gunnerstads och Gamlebys historia.

    Sidan uppdaterad: 2007-06-21.

    6 svar to “Om projektet”

    1. Christer Hermansson Says:

      Hej Veronica!

      Kul att se att ni tar tag i Gunnerstadhögarna!
      Ca 1993-94 var jag tillsammans med en kamrat uppe på berget mot Skramstadbron till och tittade på gruvhålen där. När man såg ut över Gunnerstadhögarna syntes ganska tydligt ett antal runda formationer på åkrarna mellan högarna och berget. Nu kommer jag tyvärr inte ihåg om marken var plöjd, harvad eller besådd (men jag har ett svagt minne av att den var grön så det var nog antingen vall eller relativt nyligen spirande sådd). När vi gick ner från berget till gärdet upptäckte vi att formationerna inte gick att se när man stog vid själva gärdet. Klättra upp på berget och kolla!

      Hälsningar Christer (den glade amatörrunologen och -arkeologen som jobbar med miljögifter)

    2. Lars Lundqvist Says:

      Christer: Lars Lundqvist här! Din information låter spännande! Det finns ju uppgifter om fler mindre gravar och det du såg kan ju mycket väl vara s k crop marks! Exempelvis nedgrävningar eller stensamlingar som påverkar växtligheten så att dessa ”ojämnheter” i marken blir synliga. Du kanske skulle kunna höra av dig om mer specifikt var du såg formationerna!? lars.lundqvist@raa.se

    3. Veronica Palm Says:

      Hej Christer!
      Kul att du hittat till sidan och tack för inlägget!
      Vi får definitivt göra en bergsklättring när vi ska dit nästa gång. Vore kul om du hängde med också. Det var ju flera år sedan vi var på tur sist och letade runsten… kanske vi har bättre tur nu!? / Veronica
      veronica.p@vasterviksmuseum.se

    4. Christer Hermansson Says:

      Hej på er!

      Jag hänger gärna med om det passar! Vad jag vill minnas låg de runda formationerna mellan Gunnerstadhögarna och berget vi stog på med utbredning även bort mot själva husen på Gunnerstad. Jag minns inte hur många det var, men det var nog relativt många har jag för mig om. Jag ska kolla med Fredrik som var med om han minns något mer. / Christer

    5. Nicklas Eriksson Says:

      Hej Lars och Veronika! Kul med ert projekt. Skulle vara kul att få följa med ut på er expedition med bergsklättring och fornlämningsupptäckande. /Nicke

    6. Lars L Says:

      Hej Nicklas! Det är meningen att vi ska samla ihop de närmast sörjande för en vandring för att samla ihop kunskap och idéer kring området. Vi återkommer!

    Lämna en kommentar